Copy & paste lagi resepi kawan2 yang pelbagai versi ni sbb apam ni satu2nya peberet aku...
APAM GULA HANGUS
Bahan-bahan ( 1 loyang )
1 cwn gula pasir
1 cwn air panas
2 sudu besar mentega
1 cwn susu pekat manis
1 cwn tepung serbaguna @ (1 cwn tpg gandum + 2 sudu kecil soda bikarbonat-gaul & diayak)
4 bji telur
1 sudu kecil esen vanilla
Cara
masukkan gula pasir ke dlm kuali,masak hingga gula cair & menjadi
perang.tuang air panas sedikit demi sedikit hingga habis,kacau rata
masukkan mentega,kacau hingga cair & sejukkan.
putar telur hingga kembang & pekat.masukkan susu pekat manis kacau
rata.masukkan tepung,kacau rata & akhir sekali masukkan adunan gula
hangus & esen vanilla.pukul hingga rata & perap selama 2-3 jam.
tuang adunan kedlm loyang yg telah dilenser dgn mentega.bakar pd suhu
160c selama 40 minit @ sehingga masak.(ikut oven masing2).
tutup suis dan biarkan kek selama 10 minit didlm oven.keluarkan dr oven biar sehingga sejuk,bru potong
No comments:
Post a Comment