Resepi dari Majalah Keluarga Mei 2008- Salimah Mahmood
bahan-bahannya
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak jagung
1/2 cawan susu pekat
3 butir telur
*1 sudu teh baking powder
*1 sudu teh soda bikarbonat
2 penutup botol esen vanila
*1 1/2 cawan tepung gandum
(*campurkan & ayak)
cara membuatnya
■ Campurkan serbuk koko, gula, susu cair, susu pekat dan minyak dalam periuk.
■ Kacau atas api perlahan dan masak hingga sebati.
■ Ketepikan seketika.
■ Pukul telur n essen vanila hingga kembang dan masukkan ke dalam bahan yg dimasak td.
■ Gaul rata adunan.
■ Masukkan pula tepung yg telah dicampurkan dgn baking powder dan soda bikabonat sedikit demi sedikit.
■ Gaul lagi sehingga sebati.
■ Panaskan kukus & kukus lah selama 2 jam. (gerenti kek masak). 1jam 1/2 pun kek masak jugak.
Untuk topping (jika suka, blh letak topping)
200ml whipping cream
350gm chocolate bar (dipotong kecil-kecil)
1sudu mentega
-panaskan whipping cream atas api kecil, masukkan chocolate bar, pastu mentega.
-bila dh agak likat blh la di tuangkan ke atas kek coklat tersebut.
No comments:
Post a Comment