Saturday, May 19, 2012

~BATIK CHEESE CAKE~


 

~BATIK CHEESE CAKE~

i) bahan2 kek batik:
400g biskut marie
100g mentega
2 biji telur
50g serbuk koko
100g milo
200ml air
100g gula pasir

cara2nya:
-patah2kan biskut marie
-dlm periuk...cmprkan serbuk koko, milo, gula dn air...guna api yg sederhana...kacau hingga larut
-masukkan majerin sehingga larut dn cair...
-kecilkan api dn masukkan telur}kacau smpai agak2 pekat dlm masa 30 saat n padamkan api..
-masukkan biskut yg telah dipatah tadi dan gaul semua biskut tersebut sehingga btul2 diselaputi coklat
-masukkan kedlm loyang dn tekan2sedikit bg btul2 padat

ii) bahan2nya cheese:
-250g cream cheese(tatura)}amy guna cheese ni..u all nk guna yg lain ikut suka r
-1biji telur ayam }A
-2sb gula halus @ising}klu nk manis bleh up lg...
*putar sehingga kembang dn putih berkrim
----------------------------------------------------------------
-yg ni amy guna loyang bersaiz 8" sbb tu nmpk lebar...nk nmpk tinggi guna r loyang bersaiz 7'~next time amy try saiz 7" plk r
-taruk bahan cheese yg tlah diputar tadi diatas kek batik...
-bakar dlm 5min guna api atas sahaja, suhu 160'c
-paipkan coklat masakan(tlah dicairkan) diatas kek tersebut ikut citarasa sendiri...
-siap
-masukkan kedlm peti sejuk sebelum dipotong dn dihidang...
-tk mengeluarkannya...potong sikit guna pisau dicelah tepi2 loyang tu sbb melekat...
*slmt mencuba!!!
By: Rohaimi Ahmad

No comments:

Post a Comment