Thursday, January 19, 2012

KUEH TALAM CENDOL


KUEH TALAM CENDOL


 By :Hasna Isma

Bahan Lapisan Bawah
1 cawan tepung beras
4 s/b gula merah
4 s/b gula pasir
3 cawan air
1 s/k garam

Cara

1. Panaskan kukusan.
2. Gaulkan semua bahan dan tapiskan dalam kuali non stik dan kacau sehingga agak panas.
3. Tuangkan dalam loyang yg telah disapukan sedikit minyak.
4. Kukuskan selama 30 minit.
5. Bila nak bubuh adunan atas, cakarkan permukaan ini. Pastikan permukaannya kering.


Bahan Lapisan Atas

1 cawan cendul
1 cawan tepung beras
3 s/b tepung jagung 
secubit garam
3 cawan santan pekat

Cara
1. Gaulkan semua bahan kecuali cendul supaya sebati dan rata.
2. Tapiskan ke dalam kuali tak lekat dan masukkan cendul.
3. Kacau di atas api perlahan agak2 suam kuku.
4. Tutup api dan tuangkan keatas lapisan bawah yg telah dicakar. [Pastikan lapisan bawah tidak basah supaya lapisanan atas akan melekat dengan baik
5. Kukuskan lagi 20 minit.
6. Sejukkan betul-betul dan potong untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment