KUEH TALAM CENDOL
By :Hasna Isma
Bahan Lapisan Bawah
1 cawan tepung beras
4 s/b gula merah
4 s/b gula pasir
3 cawan air
1 s/k garam
Cara
1. Panaskan kukusan.
2. Gaulkan semua bahan dan tapiskan dalam kuali non stik dan kacau sehingga agak panas.
3. Tuangkan dalam loyang yg telah disapukan sedikit minyak.
4. Kukuskan selama 30 minit.
5. Bila nak bubuh adunan atas, cakarkan permukaan ini. Pastikan permukaannya kering.
Bahan Lapisan Atas
1 cawan cendul
1 cawan tepung beras
3 s/b tepung jagung
secubit garam
3 cawan santan pekat
Cara
1. Gaulkan semua bahan kecuali cendul supaya sebati dan rata.
2. Tapiskan ke dalam kuali tak lekat dan masukkan cendul.
3. Kacau di atas api perlahan agak2 suam kuku.
4. Tutup api dan tuangkan keatas lapisan bawah yg telah dicakar. [Pastikan lapisan bawah tidak basah supaya lapisanan atas akan melekat dengan baik
5. Kukuskan lagi 20 minit.
6. Sejukkan betul-betul dan potong untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment