Thursday, September 22, 2011

Masak-Masak Dari Dapur Yanee

Resepi2 ni aku kongsi dari salah seorang rakan FB aku...nampak ok sbb simple...saja2 nak simpan kat sini takut hilang. Jom kita kongsi dan cuba sama2


Ikan Masak Taucu

bhn2;

7 ekor ikn sadin (ape2 ikn pn boleh tp yane suke ikn sadin)
2,3 ulas bwg putih (di mayang)
1 biji bwg bsr (di mayang)
sedikit halia (dihiris halus)
1 sudu bsr cili giling (nk bg pedas2 ckit xnk letak pun xpe)
1/2 cawan air asm jawe
5 sudu taucu
2 biji cili hijau bsr (di belah 2)
1 biji tomato (di belah 4)
sedikit kicap (nk bg kuah dia hitam ckit)

**care2**

goreng ikn yg dh di letak kunyit garam
tumis~~bwg,halia,cili giling biarkn seketika pstu letak taucu dn air asm jawe same kicap....biarkn sedikit kuah dia pekat dn boleh letak ikn..same cili hijau dn tomato..klw ikut resepi ni dia xberkuah sgt.. sdp mkn dgn nsi pns2. (resepi smlm yane dpt dari kngsi resepi yg tu byak kuah yane xberape suke :) citerase msing2..boleh la rase klw xcukup masim leh tmbh grm ckit dgn gule..





Nasi Minyak ( nasi hujan panas)


bahan2:
3 tin beras
4 tin air
1/2 tin susu cair
3 sudu majerin + minyak sapi
bwg merah
halia
bwg besar (di mayang) nk kisar pun xpe...
kulit kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
buah pelaga
daun pandan
garam

cara:
bwg merah, halia...panas minyak sapi n majerin...tumis kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, pelaga...masuk bwg besar, dh layu sedikit masuk bahan kisar...biar garing sedikit, kemudian masuk beras, kacau sekejap...masuk air, susu, daun pandan, garam sket...tutup periuk dan biar sampai nasi kering air...letak warna hijau, kuning dan merah...jgn kacau dlu, tutp dan biar nasik betul2 msk baru
kacau...dah siap :)






Kek Pisang Coklat



5biji pisang mas
1cawan minyak masak
1cawan gula (xnk manis boleh kurangkn gula)
3biji telor
1sk soda bikabonat
1sk krim of tatar
2sudu serbuk koko
2cawan tpng gandum

**semua bhn2 di blander sebati dn di bahagi 2 adunan td..1 adunan di cmpur serbuk koko dn 1 adunan lg dibiarkn wane asal...letak dlm loyang yg dh di gris mjrien...selang selikn adunan nk bg kek belang2**
bakar 45minit 170 api ats bwh...





Muffin Coklat Chip


bhn2:

1/2 cawan mentega cair
1 cawan susu segar (susu kotak ducth lady pn bole)
1 3/4 cawan gula
4 cawan tepung gndum
1 sudu baking powder
secubit garam
1 sudu esen vanila

**semua bhn2 di cmpur sebati (mixer) masukkn dlm acuan dn tabur coklat rice bakar 170 selame 30minit...**







Muffin Mekar


2 cawan tpung
1 cawan gula
1 cawan susu pekat manis
1 cawan air suam
1 cawan myak masak
1 cawan serbuk koko
1 sudu nescaffe jika suka...xnk letak pun xpe...
2biji telor

1 sudu serbuk penaik di ayak bersame tpung...

**kesemua bhn dicmpur dn mixer sekejap nk bg bhn2 sebati...masukkn dlm acun dn kukus sampai msak





LOMPANG


bhn2:

1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu makan tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah
2 cawan air
daun pandan
kelapa parut putih + secubit garam + daun pandan simpul - kukus kejap

**Cara-cara

- satukan gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan. masak atas api kecil hingga gula larut. sejukkan sebentar
satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. gaul rata
kemudian tuang air gula yang telah sejuk tadi. gaul hingga sebati
tapis adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah di sapu ngan sedikit minyak.
kukus 10 minit atau hingga masak. bila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya.
hidang bersama kelapa parut yang di kukus tadi...

note: resepi ni akn hasilkn kuih lmpang wane coklat sbb ikut resepi ni kite pakai gule merah...klw nk wane hijau tau merah bole letak pewane dn gule merah digantikn dgn gule pasir biase...





KEK OREN


- 1 biji oren sunkist...potong wedges...buang putih d tgh2...potong kecik2 skali kulit...masukkan dlm blend ( dun wori...x pahit)
- 3 biji telur
- 1 cwn mnyak
- 1 cwn gula biasa
- pewarna kuning
- esen oren...( x letak pun x pe )
( blend halus sume bahan diatas ni )

- 2cwn gndum ayak ngan 1sdt baking powder & 1 sdt soda bikarbonat

- masukkan bhn blend dlm bekas tepung...gaul sebati...rehatkan adunan 10-15 min

- sudukan dlm cup...bakar dlm oven yg dah dipanaskan....bakar pada suhu 170....15min....







KEK PISANG COKLAT
belum dibakar yee



5biji pisang mas
1cawan minyak masak
1cawan gula (xnk manis boleh kurangkn gula)
3biji telor
1sk soda bikabonat
1sk krim of tatar
2sudu serbuk koko
2cawan tpng gandum

**semua bhn2 di blander sebati dn di bahagi 2 adunan td..1 adunan di cmpur serbuk koko dn 1 adunan lg dibiarkn wane asal...letak dlm loyang yg dh di gris mjrien...selang selikn adunan nk bg kek belang2**
bakar 45minit 170 api ats bwh...

No comments:

Post a Comment