Wednesday, November 23, 2011

Kek Coklat Moist


kek choc moist (lapisan bwh)

1 cwn serbuk koko
1 cwn fresh milk
1 cwn gula perang
1/2 cwn ssu pekat
1 cwn minyak
** masak semua bhn ni diatas api sambil dikacau sebati, dh siap ketepikan & sejukkan.

2 bj telur (sizeB)
1 sd teh esen vanila
** semnua bhn ni dikepuk2 jer

1 1/4 cwn tepung gndum
1 sdt baking powder
1 sdt soda bikarbonat
** semua bhn ini diayak terlebih dahulu

cara-caranya
1. masukkan 1/2 adunan choc yg telah dimasak td kedlm telur yg dah dipukul, kacau sebati, kemudian bolehlah dimasukkan tepung yg telah diayak td sedikit demi sedikit, tuangkan lg baki choc td, kacau sebati
2. masukkan adunan td kedlm loyang (lg elok loyang yg jenis spring - boleh buka tu) yg telah dgris/lapik dgn baking paper.
3. tutup bekas adunan td dgn aluminium foil utk elakkan dr air kukusan menitik, kukus selama 1 jam (hingga kek masak, cucuk ngan lidi, lidi keluar bersih)
4. bila kek dh masak, kluarkan dr kukusan dan biarkan kek sejuk utk seketika.

Lapisan Cheese
500 gm cream cheese (philadhilphia - rekomended)
1 cwn gula custor (blh kurangkan jika x suka manis)
4 bj telur (size B)
1 sd besar sour cream/youghurt asli
1 sudu besar perahan lemon

cara2nya
1. semua bhn cheese ni dipukul hingga sebati & kembang.
2. dh siap bolehlah dituangkan ke ats kek choc td.
3. bakar dgn cara steam bath, selama 35 mnt (hingga kek masak) suhu 170 drjah celcius (bergantung kpd jenis oven masing2 ya).
4. dh masak, sejukkan kek, hiasakn dgn fresh fruit jika suka, sejukkan didalm peti sejuk dan bolehlah dipotong selepas 3 jam (sbb klu kek yg gunakan cheese elok overnight)
5.selepas 3 jam (sejuk@overnight), barulah dikluarkan dr loyang utk dipotong)

SELAMAT MENCUBA....

TQ to - Norhaslina Abdullah




Versi 2



bhn2 A:
1 cwn gula pasir
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair...
1 cwn susu pekat
1 cwn myak msk..
*semua bhn d'atas gaul sebati n msk atas api perlahan.
*rehat kejap bila bhn dh sebati.

bhn2 B:
tepung gandum 3/4 cwn
soda bicarbonat 1 sudu kcil
baking powder 1 sudu kcil
*semua bhn nih ayak k..

bhn C:

telur 4 bj (blender jer)

satu kan bhn B dan C kedlm Bhn A....secara berselang seli n gaul ngan senduk jer...bila dh sebati....taruk jer dlm loyang yg dsapu myk....n kukus dlm 30 -45 minit (b'gantung saiz loyang)...klu nk test cucuk ngan lidi klu x melekat kira msk le...

*p/s...loyang 2 kena panaskan dl sblm mskkan adunan kek td..


TQ to....Pn. Munira Baharum

No comments:

Post a Comment