MUFFIN KELADI COKLAT CHIP
Sumber asal resepi:Anika Muffin } tajuk asal
Sumber: Aneka Roti
http://resepi.mesra.net/
Sumber/Olahan:Rohaisha Mesra Selera
Bahan-Bahan:
400 gm tepung gandum
350 ml minyak jagung(minyak masak pun boleh)-saya guna minyak masak
200 ml air suam
250 gm gula pasir
30 gm serbuk penaik
20 gm tepung jagung
20 gm susu tepung
3 biji telur
coklat chip-(secukupnya)-saya tambahkan item ini. sy masukkan coklat chip dalam adunan & sebahagiannya untuk taburan
Badam hiris-taburan secukupnya-(sy tambahkan item ini)
Bahan perisa: Coffee Emulco,Keladi,Pisang,Blacc
Cara:
1-Satukan minyak jagung, gula, air suam, susu
tepung, tepung jagung, telur ke dalam mangkuk adunan.
Kacau adunan ini selama 5 minit atau sehingga rata semuanya dan tidak bergentel.
2-Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama serbuk penaik, kacau hingga rata.Asingkan adunan kepada tiga bahagian dan tiap-tiap bahagian bolehlah di bubuh perisa coffee, keladi dan esen pisang.
3-Sediakan mangkuk kertas mengikut ukuran yang disukai diletakkan di dalam acuan berlubang khas untuk membuat muffin atau kek cawan. Bakarlah hingga kekuningan.
Cadangan Hidangan:
Muffin ini boleh ditambah dengan pelbagai perisa dan hiaslah atasnya mengikut kreativiti masing-masing.
Tambahan:
Juadah ini sangat mudah disediakan dan sedap rasanya tak perlu menggunakan mesin pemutar kek.
No comments:
Post a Comment