Tuesday, November 1, 2011

RESEPI2 Rohaimi Ahmad


Resepi2 ini aku kongsi drp salah seorang rakan di FB. Terima kasih kepada Rohaimi Ahmad atas perkongsian.

~ROTI CAPATI(Kuah Kari Ayam)

Bahan2nya:

2cwn tepung capati
4sb mentega
1sb minyak sapi
5 cwn air sejuk
1/2 st garam

Cara2nya:
-gaul tepung bersama mentega dn garam....
-tuangkan air dn uli sehingga lembut
-tutup doh dn biarkan selama 30-40min
-bhgikan adunan tu kepada 8-10bhgn}ikut citarasa saiz yg diinginkan sendiri k!
-canai setiap satu-satu smpai nipis
-sediakan kuali leper...xperlu bubuh minyak
-masak guna api kecil sederhana sahaja....iar kuar gelembung2..n tekan2 dgn tuala kering....terbalikkan...dn
 masak sehingga warna kekuning2an pucat gitu...
-dh pn masak...!bleh dicicah dgn kuah kari @ kual dal!

*slmt mencuba!

~Kek Jaluran Dot-Dot

Bahan2nya:
200g majerin
200g tepung gandum
180g gula halus
200ml putih telur(dlm 6-8biji cmtu r)}A
2sb susu tepung + 50ml air}dibancuh/dilarut sekali
1/2 sudu kfc baking powder
1sb serbuk koko

Cara2nya:}pukul semua guna mixer!!!
-pukulkan mejerin dn gula sehingga kembang, putih!
-masukkan putih telur~pukul
-masukkan tepung dn baking powder~pukul
~masukkan susu yg tlah dibancuh air tadi~pukul
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~dh siap adunan tadi:
~bhgikan kepada 2 bhgn
~1 bhgn dibiar adunan asal
~1 bhgn lg dicmpur dgn serbuk koko}just kacau dgn sudip jer sehingga sebati!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~ masukkan adunan tadi kedlm pipping beg yg berlainan...maknanya ada 2 pipping beg r!
~sediakan loyang yg bersesuaian yg tlah disapu dgn majerin dn taburang tepung...lapik guna kertas putih}klu ada...gunting hujung pipping beg tersebut!
~picit memanjang seperti pic diatas bersilang-seli sehingga adunan habis...(kena bnyk keje sikit)huhuuuu
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~bakar guna api atas bwh dgn suhu 150-160'c selama 1jam@ topup masa membakar sehingga masak! 
~dh masak, keluar terus dr oven time panas2 dr loyang...terlungkupkan pada papan kek @ atau pinggan leper!
~biarkan bhgn bawah menjadi bhgn atas! baru nmpk cantik jalurannya...

*slmt mencuba! kek ni memang sedap n lembut rasanya...nmpk putih tu sma naik dgn warna coklat tu sbb guna putih telur!

~Kek Nescafe Coklat Chip~

Bahan2nya:

200g majerin
200g tepung gandum
3 biji telur ayam}A
180g gula halus
2sb sri kaya(sekaya)
1sb penuh serbuk nescafe
1/2 sudu kfc baking powder
3sb coklat chip

Cara2nya:}semua pukul guna mixer!!!
-pukul gula dn mentega sehingga kembang dn putih
-masukkan telur~pukul 
-masukkan tepung dn baking powder~pukul
-masukkan sekaya, serbuk nescafe~pukul
-last sekali masukkan coklat chip~just kacau guna sudip dgn sebati jer!
-masukkan dlm loyang yg bersesuaian...sapu loyang dgn majerin dn tabur tepung disekelilingnya...lapik dgn kertas}klu ada....
-bakar guna api atas bawah 150-160'c selama 1jam(klu xmasak2 topupkan lg masa membakarnya k!...bergantung pada kepanasan ketuhar masing2...
-dh masak, terlungkupkan pada papan kek @ pinggan leper...bhgn bwh jadi permukaan atas! huhuuuu, cantik sikit rupanya! sejukkan pada suhu bilik...! (my style)

‎~Kek Buah Kurma~

Bahan2nya:
300g buah kurma
300g tepung gandum
300g mentega
140g gula halus
5 biji telur}gred A
1 st ovallette
1 st baking powder
1 st esen vanila
2 sb susu pekat manis

Cara2nya:
bekas A:
-buah kurma dibuang bijinya, kemudian dicincang halus2}ikut suka r
-setelah dicincang kurmanya, campurkan dgn tepung gandum dn baking powder...gaulkan sebati mana2 ada kurma yg melekat tu...(penting!!! supaya time membakar kek nanti buahnya x mendap ke bwh....hahaaa!!!
bekas B:
-dlm bekas lain, masukkan mentega dn gula...pukul sehingga kembang dn ringgan....
-masukkan telur satu per satu}pukul sebati ye...
-masukkan ovallette}pukul sebati....
-kemudian masukkan bahan bekas A tadi kedlm bekas B}pukul sebati kejap je...
-masukkan susu dn esen vanila...pukul sebati sekejap jer....
-sediakan loyang dn griskan loyang tersebut...sapa ada lapik kertas putih tu...lapik r ikut suka ye...
-masukkan adunan tadi kedlm loyang
-bakar pada suhu 150'c api atas bwh...selama 45min-1jam(bergantung pada oven masing2)
-siaaap!!!
*sapa nk kukus pn bleh gak...! kukus sehingga masak!

*NOTE:
~cucuk guna lidi k tk pastikan kek tu btul2 masak k! klu buat kek biasa yg guna ovallette ni...permukaannya memang nmpk dh masak dn cm garing tapi AWAS!!! dlmnya kekadang mentah lg...harus beringat!!!

~KEK OREN~

Bahan2nya:

200g tepung gandum
180g mentega
160g gula halus
4 biji telur}gred A
1 biji limau sunkist}ambil jusnya dn 2 sb parutan kulitnya
1/2 sb ovelatte
1 sudu kfc baking powder
hujung sudu kfc soda bikarbonat
sedikit pewarna oren

Cara2nya:
-pecahkan telur>asingkan putih dn kuningnya
-dlm mangkuk lain>pukul putih telur sehingga bertanduk/ringan
-dlm bekas lain, pukul gula dn majerin sehingga kembang
-masukkan kuning telur>pukul
-masukkan tepung gandum, baking powder dn soda bikarbonat> kacau
-masukkan putih telur, jus oren dn ovelatte>pukul lg...
-masukkan parutan kulit limau dn sedikit pewarna...pukul sebati...siaap!!!
-griskan loyang dgn sapuan mentega dn taburan tepung disekelilingnya, lapik kertas putih}klu ada
-masukan adunan kedlm loyang...
-bakar pada suhu 150-160min selama 1 jam...api atas bawah..

*slmt mencuba!!!!

BLUEBERRY TART

* Bahan untuk Sweet Pastry:-
* 125 gm mentega / margerin
* 60 gm gula aising
* 1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar
* 240 gm tepung gandum
*
* Bahan untuk Cheese Filling(inti):-
* 250 gm cream cheese
* 50 gm gula aising
* 20 gm mentega (lembutkan)
* 1/2 sudu besar perahan lemon
* 1 biji telur (gred B)
* Blueberry pie filling

Cara-cara

1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.
2. Untuk membuat sweet pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.
3. Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul.
4. Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan pipekan kedalam doh tart yang sudah dibakar tadi. Hiaskan diatas dengan blueberry filling dan susun diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit. 

bahan tuk tart teL0..kulit pastry sama cam kat atas;

# 1 cawan susu cair
# 4 biji telur
# 1 cawan gula
# 1 cawan air
# 1 sudu besar tepung kastard
# 1/2 sudu kecil esen vanila
# pewarna kuning

No comments:

Post a Comment