Tuesday, November 29, 2011

Kek Karamel






Kek ni dipanggil Kek Karamel sbb ia adlh gabungan kek & 
karamel. Tp rasa karamel dia x sama ngn karamel yg besa 
kita mkn tu sbb karamel ni xde putih telur. Dia cuma guna 
kuning telur. Bahan len sume sama cam puding karamel tu. 

Kek yg terhasil mmg cukup lembut & gebu. 
Teksturnya lbh kurang Kek Kapas@Cotton Cake... 
bg sesape yg pnh mkn Cotton Kek la..
Tp bg sesape yg nk try resepi ni, rasanye lbh baik 
letak pandan paste ke, strawberry paste ke spy 
ada rasa ckit kt kek dia tu

Kek Karamel ni sedap dimakan semasa sejuk... 
Resepi asal amik dr MUNIRA BAHAROM. 
TQ atas resepi ni. Tambah 1 lg versi kek kan..

Bahan2nyee

2 1/2 tbsp gula pasir - tuk karamel

Bahan A - Tuk Puding Karamel
1/2 tin susu cair
70gm gula kastor
- akak buh 5 1/2 tbsp
3 biji kuning telur
1 tbsp tepung kastad/tpg jagung
1/2 tsp esen vanila
 - campurkan semuanya & kacau perlahan. 
 - tapiskan

Bahan B - Tuk Kek
140gm/ 1 1/2 cwn tepung gandum*
1 tsp baking powder*
- ayak bahan bertanda * sbnyk 3x
70gm gula kastor
3 biji kuning telur
135ml air
45ml minyak-akak guna 46ml sbb senang nk sukat guna cup 
& tbsp

Bahan C - buat meringue
6 biji putih telur 
70gm gula kastor
1 tsp krim tar tar/ klau xde gntikn ngn jus lemon ckit
-klau dua2 xde, x yah letak tp kena pukul lg lama la


Nampak bnyk sgt kn.. tp x la ssh sgt nk buatnyee

Cara2nyeee

1. Masukkn 2 1/2 tbsp gula pasir dlm loyang. Buka api yg 
paling kecil & biar gula mencair & bertukar jd 
agak perang. Warna perang tu jgn terlalu gelap.. takut 
hangus & karamel jd pahit..ble gula dh cair sepenuhnya, 
tutup api, angkat loyang & ratakn karamel di loyang 
cam pic 4 tu...
  
2. Sblm nk buat meringue ni, pastikan sume peralatan dlm 
keadaan kering & x berminyak. Putih telur x 
bercampur ngn walau sedikit kuning telur & air. 
Pastu baru masukkan 6 biji putih telur dlm mangkuk yg 
agak besar. Pukul telur hgga agak kembang. 
Masukkn krim tar tar. Putar lg. Masukkn gula sedikit 
demi sedikit & terus pukul hgga mendapat meringue 
yg kental & bertanduk.. ble terbalikkn mangkuk, 
adunan meringue x jatuh.. 
Bertanduk tu cam dlm pic 4 tu. Ketepikan..

3. Tuk Bahan B. Pukul kuning telur, minyak & air 
hgga kembang. Masukkn gula & pukul lg hgga 
adunan naik sekali ganda @ kembang. Masukkn tepung 
sedikit demi sedikit hgga tepung abis. 
Pukul dgn kelajuan perlahan hgga semuanya sebati...

4. Masukkn adunan meringue sedikit demi sedikit dlm 
adunan kek  dalam Langkah 3 td. Gaul sebati secara kaup
balik. Bahagikan adunan kepada berapa kaler anda inginkan.. 
Akak bahagi 2 je - biru & hijau apple.. 
Sory lupa nk amik pic bg step ni..

5. Amik adunan tuk puding karamel kt atas td. Kacau 
sekejap & tuang dlam loyang yg ada karamel tu...

6. Tuang 3 tbsp adunan kaler biru dlm loyang yg ada 
adunan puding tu. Pastu tuang plak 3tbsp adunan kaler 
hijau di tgh2 atas kaler biru td. Pastu tuang 3tbsp adunan 
kaler biru di tgh2 atas kaler hijau. 
Buat selang-seli hgga adunan abis..
Ble dh abis, jd la cam dlm pic 4 kt ats tu...
  
7. Bakar kek dgn kaedah steam-bath @ double-boil iaitu 
letakkn loyang kek ke dlm 1 lg loyang yg lebih besar dr 
loyang kek yg berisi air mendidih. Tp akak xde loyang besar, 
so... akak guna je loyang yg ada, bubuh air mendidih pastu 
letak loyang atas dulang oven. Pastu letak jaring oven, then, 
baru letak loyang kek kat atas jaring tu. Bakar dgn api 
bawah selama 40min. Pastu bakar ngn api atas bawah 
selama 30min @ hgga kek masak sepenuhnya. Akak letak 
pd suhu lbh kurang 165'C. 
Nota : Pastikan panaskn oven lbh awal

8. Cucuk kek ngn lidi @ kek tester. Klau lidi bersih masa 
di tarik keluar, maknanya kek dh masak. Biarkn kek sekejap 
dlm oven.. Pastu kuarkan kek dr oven & tggu kek sejuk 
sedikit baru kuarkn kek dr loyangnya. Sblm kuarkn tu, guna 
pisau pemotong kek tuk longgarkn kek dr loyang. 
Pastu bru bleh telangkupkn kek & 
kek akan mudah dikeluarkn.. siap pn.. 
masukkn dlm fridge dlu ye.. bru sedap nk makan nnt...

Nota : Nampak x belang2 kek akak tu x bape jelas? 
Yg ni sbb akak buh ckit sgt bagi setiap adunan bg 
setiap lapis. Klau nk, try bubuh 6-8 tbsp adunan masa tuang 
dlm loyang secara berselang- seli..

Tips
1. Masa buat gula hangus/karamel tu, pastikan gula tidak 
terlalu perang baru matikan api. Guna api yg plg kecik. 
Goyang2 @ senget2kn loyang semasa gula mula perang 
kt tepi2 dia supaya gula jd perang sekata & x hangus. 
Klau gula dh terlebih perang, akak nasihatkn buat yg baru.. 
nnt rugi je sbb kek akak rasa pahit jdnya

2. Sebelum telangkupkan/kuarkn kek dr loyang dia, 
sengetkn loyang sedikit & kuarkn air/kuah karamel dia dlu.. 
Masa buat ni, tangan sebelah lg kena pegang kek tu 
supaya x jatuh. Dh kuarkn abis kuah dia, baru telangkupkan 
kek dlm pinggan @ bekas..

Jom kita cuba....

No comments:

Post a Comment