Saturday, February 19, 2011

Berdua-duaan di Alam Siber Sama Seperti Berkhalwat

(MyMetro) - Wanita dan lelaki bukan mahrim yang berbual berduaan biarpun di alam siber, melakukan perlakuan sama seperti berkhalwat kerana ia mengundang bisikan syaitan yang akhirnya akan menarik mereka melakukan perbuatan mungkar, termasuk curang pada suami atau isteri.

Sehubungan itu, penceramah dan pakar motivasi, Datuk Mohd Zawawi Yusoh, berkata mereka yang menggunakan kemudahan Internet perlu meletakkan sempadan syariat dan sempadan hati supaya teknologi itu tidak disalah guna atau menjadi alat perantaraan untuk membuat maksiat.
Beliau berkata, isteri tidak seharusnya membenarkan lelaki bukan mahrim memasuki rumahnya ketika suami tiada di rumah, begitu juga halnya dengan perbuatan isteri berbual dengan lelaki lain menerusi Internet, seumpama membenarkan individu itu memasuki rumahnya, seterusnya merosakkan rumah tangga.
“Membenarkan perkara sebegini memasuki rumah bermakna membenarkan ia memasuki hati dan apabila manusia sudah keluar daripada sempadan, manusia itu akan menjadi rosak,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Beliau berkata, bisikan syaitan menjadikan seseorang itu merasakan sesuatu perkara itu begitu menyeronokkan hingga sanggup melakukan perkara mungkar termasuk meninggalkan suami, isteri atau anak-anak, sedangkan ia bakal menyesali perbuatannya kerana keseronokan berkenaan hanya bersifat sementara disebabkan ia berada dalam alam fantasi.

Katanya, alam khayalan dan realiti tidak sama dengan di alam nyata, kita semua mempunyai tanggungjawab dan amanah yang perlu dipikul, bukan sekadar untuk berseronok.
“Asasnya adalah apabila hubungan dengan Allah SWT rosak, maka semuanya akan meruntuh. Teknologi itu tidak salah, tetapi orang yang menyalah gunakan teknologi untuk tujuan terpesong,” katanya

Rakan-rakan yang disayangi..
Hanya Allah yang berkuasa menentukan segalanya.... sama ada baik atau buruk....  
Itu lah ujian tanpa sempadan yg termoden dan terkini...nak tgk apa, nak bual apa, dah sampai masanya spt yg disabdakan Rasullullah saw,
"Pada suatu zaman nanti, akan ada umat yg dpt sampai ke seberang dunia dgn sekelip mata",
dan ada yg berzina di tepi jalan spt keldai ...ini lah zaman itu,,,...!!!

Kalau berlaku persefahaman suami-isteri, kalau berlaku kecurangan, kalau berlaku keretakan rumahtangga, kalau berlaku ... entah apa-apa lagi ... senarai yang tidak ada penghujungnya ... jangan salahkan internet, jangan salahkan hp, jangan salahkan social network, jangan salahkan ... ah banyak lagi ...
 Biar bertindak sebagai suami atau isteri dengan penuh dedikasi, ikhlas, jujur, dan komited...

No comments:

Post a Comment