Thursday, February 24, 2011

Petua Dapurku

BERKONGSI PETUA

CARA MEMEKATKAN SUP

Ramai yang terlebih air ketika menyediakan sup hingga menjadikannya lebih cair.Tetapi jangan risau….masih ada cara untuk memekatkannya kembali. Caranya mudah saja…Masukkan sedikit kentang rebus yang telah dilenyek. Jumlahnya bergantung kepada kepekatan yang diingini.

MENYEDAPKAN SAMBAL TUMIS

Bagi menghasilkan sambal tumis yang sedap anda blh menggunakan cara termudah semasa menumis. Tambahkan sedikit santan pekat dan sedikit madu ketika sedang menumis. Selepas itu masak seperti biasa….Selamat mencuba.

KERANG REBUS LEBIH ENAK

Hidangan kerang rebus memang menjadi kegemaran ramai. Tetapi bagaimana mahu memastikan ia lebih enak? Cuba petua ini…Rebus kerang bersama sedikit gara tanpa menambahkan air. Kandungan air di dalam kerang sudah memadai untuk memasakkannya. Hasilnya, rasa kerang akan lebih manis...Selamat mencuba...kalau tak manis..senyum2lah  bagi manis yer...

 

No comments:

Post a Comment